select * from gallery where pid='29'


















The nest House

Scope: Architecture & Interior

Built Up Area: 5200 sq ft.

Project Location: Surat.

Year: 2013 (Completed)

Design Team: Ar. Ashish Patel, Ar. Bhavesh Patel, Ar. Kruti Galia (as Architecture & Beyond)

Structure Design: M.K.S. Civil Project Consultant

Client: Mr. Sanjay Jain

Appreciation: 2015 Runner Up in Residential Design Category at Young Architects Awards Hubballi 2015 (National level) for NEST House.

The house hardly occupying a fraction of the site is approached through a series of crooked lines of walkway snaking through the forest of existing trees and palms and discreetly revealing the glimpse of the house at points as incidence and finally is terminated at the entrance expressed by a tall wooden door framed within by a concrete box crafted as a soft sponge bulging out of the surface. This interesting detail has been conceived by casting inside a combination of wooden and wire mesh framework assisted with a polythene fabric to achieve a curved texture.

The material of glass metal and concrete has been celebrated in their own way as a craft such that they are read in harmony. Each of the space is complete in itself but converse with each other as a series of events that are tied by memory in the user's mind. The approach to landscape was very humble and worked with the premise of conserving and enhancing the inherent character. The usable garden was further carved with the landscape.